Цієї неділі на уроці Недільної Школи, дітки розпочали вивчати 10 Божих Заповідей. Під час цього заняття ми розглянули перші 4 Заповіді.

По завершенні уроку, діти із захватом приступили до практичного завдання – виготовлення Пасхальної листівки. Вони дружньо працювали разом з батьками, та з їхньою допомогою зробили чудові аплікації з писанками.

Також цього дня, учні заспівали священику Олексію “Happy BirthDay”.

 

10 Заповідей Божих – Перші чотири Заповіді

План уроку

Слава Ісусу Христу.

Сьогодні ми з вами поговоримо про Заповіді Божі. Минулого заняття ми дізнались що є, скільки заповідей? Так, вірно –  10. Перших чотири ми розглянемо сьогодні.

Отже що ж таке заповіді? – Це вказівки Бога для нас, те, що ми повинні робити, а чого Бог нам не дозволяє.

І перша заповідь звучить: Я Господь Бог твій, нехай не буде інших Богів у тебе (А ще можна це прочитати, як не створи собі кумира).

Ми всі знаємо, що у нас є Єдиний правдивий Бог, який нас створив і все, що навколо нас. І ми все це творіння можемо побачити – так як воно навколо нас. А є люди які не хочуть вірити в Бога, бо вони собі кажуть: «я ж не бачив того Бога, чому я буду в нього вірити?» І знаєте, що такі люди роблять? Вони шукають собі іншого бога, або ж богів. Ось дивіться, люди собі створюють різних божків з дерева, з металу з пластмаси і золота… Навіть поклоняються рослинам і тваринам. Для християн такі усякі божки є неприпустимі. Ми не повинні їх приносити до хати, ставити «на удачу» в своїх кімнатах, навішувати на себе всілякі амулети. Якщо будемо це робити, то цим самим дуже образимо Бога. Йому це не подобається і про це Він нам говорить у самій першій заповіді!

А ще люди дуже часто роблять собі бога з грошей. Як ви думаєте це можливо? А так, що людина забуває про все і для неї є найважливішим  у житті – гроші, їх заробіток, їх кількість і все що з ними пов’язане. Пам’ятаєте мультик про Скруджа Макдака? Там показано, як головний герой обожнює гроші, як він їх любить, складає, тішиться ними, ризикує заради них своїм життям і життям своїх близьких.   Це все ображає Бога. Якщо ми, будемо поступати подібним чином, то будемо дуже засмучувати Бога і Він на нас розсердиться, і тоді в людини може з’явитись багато бід і проблем. А ще людина, яка так чинить не потрапить у Царство Боже.

 

2.Друга заповідь: «Не взивати Боже ім’я на даремно».

Як думаєте, про що тут йдеться? Це означає, що не можна говорити такі фрази, як «О Боже!» у різних ситуаціях, які не мають відношення до Бога. Так дуже часто люди говорять, коли хочуть проявити різні емоції. Часто такі фрази можна почути від дорослих. А дітки це перехоплюють, не розуміють, що так не можна і повторюють.

Хто знає легенду про «Хлопчика і вовка»? Це про те, як один хлопчик пас вівці в горах, і заради розваги часто кликав усіх на допомогу. Кричав «спасіть мене бо йдуть вовки!!!». Люди бігли йому на порятунок, а коли вже всі звикли до витівок вредного хлопчика, то коли з ним насправді трапилась біда і він кричав «Допоможіть, нападає вовк!», то ніхто йому не повірив, і не прийшов на допомогу. Так ось може бути із нами, як ми будемо часто вигукувати ім’я Бога у різних непотрібних ситуаціях і коли нам насправді буде потрібно, та ми будемо молитись до Бога, Він не прийде нам на допомогу.

 

3.Третя заповідь «Пам’ятай день святий святкувати.»

Ви всі знаєте, про що ця заповідь? Про те, що потрібно у неділю і свята, які встановлені Церквою шанувати і відвідувати церкву, проводити цей день у молитві. А ще як ми можемо день святий шанувати? У цей день дуже добре робити справи милосердя. Хто пам’ятає які ці справи? Так, провідати хворого, нагодувати голодного, навіть поїхати на могилу до прабабусі і дідуся там помолитись, подзвонити до родичів в Україну. Не порушувати великі свята важкою працею, яку можна відкласти на інший день. Наприклад на свято Пасхи не можна мити вікна, прати, щось майструвати, будувати.

  1. Четверта Заповідь «Шануй батька твого і матір твою, щоб добре тобі було і щоб довго ти прожив на землі!»

Господь Бог, даючи десять Заповідей, тільки три перші призначив на свою славу, а сім інших — для добра людей. З тих, які стосуються людей, на першому місці Він поставив четверту Заповідь.

Основний обов’язок дітей — шанувати своїх батьків. Ми їм дуже вдячні за наше земне життя. Вони від самого нашого народження нами опікуються з великою жертвою, любов’ю і посвятою. Як ми можемо шанувати своїх батьків? Насамперед своєю слухняністю – коли батьки нас простять щось зробити, чемністю і повагою.

Діти зобов’язані завжди любити своїх батьків, не тільки на словах, але на ділі – піклуватись про них у потребі, слабості і старості, а також завжди за них молитися.

Ось наприклад історія про одного з президентів США. Джеймс А. Ґарфілд 4 березня 1881 року був обраний Президентом Америки. Він жив біля Клівленда (Огайо). Поки виїхав до Вашингтона, щоб прийняти уряд Президента, написав до своєї матері, що бажає аби вона їхала з ним. Мати відписала, що там нема місця для неї, звичайної жінки; вона радше буде вдома молитися за нього. Та він заявив, що без своєї матері не поїде. І вона поїхала й була всюди зі своїм сином. На першому привітанні понад сто тисяч людей чекало на нього. Між ними було багато визначних гостей. Очі всіх були звернені на Президента. Та місце, приготоване для нього, він уступив своїй матері. Після присяги підійшов до неньки, з любов’ю її обняв та поцілував. Усі були захоплені його любов’ю до матері. Так добрий син любить свою маму!

 

 

loading
×